Har växlingen mellan helljus och halvljus slutat fungera?
Publicerat av Sladdaren den Mars 06 2024 13:52:17
Har du fått felet att växla mellan hel och halvljus slutat fungera så kan denna guide vara lösningen till detta problem. Vi var iväg med denna Volvo V70 till bilprovningen och fick en rad punkter och fel som måste åtgärdas. Ett av felen var att växlingen mellan helljus och halvljus på (blinkers) armen inte fungerade. För att kunna få helljuset att lysa konstant så behöver man hålla i spaken (armen) i helljus läget. Detta är förstås krångligt och måste åtgärdas. Felet felsöktes och till en början gissade vi omgående att nått relä slutat fungera till strålkastarna men problemet låg på ett helt annat ställe.
Vill du läsa mer om detta fel och felsökning klickar du på LÄS MER nedan.
Varmt välkommen till Volvo forumet Volvosweden.se
Utökad nyhet
Har du fått felet att växla mellan hel och halvljus slutat fungera så kan denna guide vara lösningen till detta problem. Vi var iväg med denna Volvo V70 till bilprovningen och fick en rad punkter och fel som måste åtgärdas. Ett av felen var att växlingen mellan helljus och halvljus på (blinkers) armen inte fungerade. För att kunna få helljuset att lysa konstant så behöver man hålla i spaken (armen) i helljus läget. Detta är förstås krångligt och måste åtgärdas. Felet felsöktes och till en början gissade vi omgående att nått relä slutat fungera till strålkastarna men problemet låg på ett helt annat ställe.Ja felet låg i ljus omkopplaren eller som det kallas ljus strömställaren. Denna enhet används för en on/off knapp till flera av bilens ljus och strålkastar funktioner. Helljus omkopplaren är relativt enkel att byta och en begagnad sådan är heller inte så dyra på skroten om man vill prova först innan man köper en ny. Vi betalade 50 kronor på en begagnad omkopplare på skroten. Eftersom denna är så enkel att testa byta så kan man nog börja med denna först i sin felsökning på hel och halvljus växlings problemet. Förutsättning för att lägga detta som punkt nummer 1 i sin felsökning är att man allra först kontrollerar dem två säkringar som finns till strålkastarna. Dessa säkringar ligger i säkringsboxen under motorhuven.

Det finns även ett relä för helljus och halvljus växlingen som är placerad åtminstone på dem tidiga modellerna på CEM. Man ska höra ett svagt klick ljud när man växlar mellan hel och halvljus på spaken(armen vid ratten). Vi har gjort en videoguide som visar hur du byter ut ljusomkopplaren eller som det heter med annat namn strömställaren. Du hittar denna video guide på denna länk https://volvosweden.se/readarticle.php?article_id=614.

Denna video guide ligger på Volvoswedens Youtube kanal. I länken ovan finns även bilder på när jag öppnar denna ljus omkopplare för att se om man kan se något direkt fel i denna enhet. När vi nu hade en defekt ljus omkopplare monterad på denna V70 så visade även displayen i instrumentpanelen ett svag ljus och man kunde heller inte öka ljusets styrka via ljus omkopplaren heller. Detta ser ni i denna video guide på Volvoswedens Youtube kanal.
Så varmt välkomna att se videon och glöm inte att klicka en tumme upp på videon och naturligtvis är du en prenumerant på kanalen redan :)

Lycka till